:::::::::::::::

SiTeMiZe Hoooş GeLDiNiZ LüTFeN '''''üYe oLuNuZ''''''
 
AnasayfaSSSÜye ListesiKullanıcı GruplarıAramaKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 din soruları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
BİNBAŞI
BİNBAŞI
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1026
Yaş : 27
Nerden : diyarbakır
İş/Hobiler : çalış
Lakap : liseli
Points : 69
Kayıt tarihi : 05/10/07

MesajKonu: din soruları   Cuma Ekim 05, 2007 7:59 pm

1.Aklın veya duyuların alanına giren şeylerin gerçekliği ile kavranmasına................. denir.
Cevap: bilgi
2.Kuran’a göre doğru bilginin kaynakları nelerdir?
Cevap: vahiy, akıl, duyular
3.Dini bilgileri bize ulaştıran en önemli ikinci kaynak nedir?
Cevap: sünnet
4.kuran kişileri inançlarına göre kişileri kaça ayırır. İsimleri yazınız?
Cevap:4’e ayrılır. Mümin(Müslüman), kâfir, münafık, müşrik
5.”Kâfir” ve “münafık” kavramlarını açıklayınız?
Kâfir: Allah’ı ya da onun dinini reddeden kişilere denir.
Münafık: Gerçekte inanmadığı halde inanıyor gibi görünen kişilere denir
6.Müslüman ve Kâfir kavramlarını açıklayınız?
Müslüman: imanın şartlarına gönülden inan kişiye denir.
Kâfir: Allah’ı ya da onun dinini reddeden kişilere denir.
7.Kuran-ı kerim neyi emreder?(3 madde yazınız)
— adaletli olmayı
— vefalı olmayı
— güvenilir olmayı
8.Kuran-ı Kerim neyi yasaklar?(3 madde yazınız)
—Allaha şirk koşmayı
—yalan söylemeyi
—iftira etmeyi
9.Kuran-ı Kerim neyi öğütler?(3 madde yazınız)
—sabırlı olmayı
—dürüst olmayı
— iyilikte yarışmayı
10.Kuran-ı kerim’e göre doğru davranışın taşıması gereken zorunluluklar nelerdir?(3 madde)
—Davranışın sadece Allah rızası için yapılması
—yapılan davranışın ilahi emir ve yasaklara ters düşmemesi
—yapılan işin insanların hayrına olmasıdır.
11.Kuran-ı Kerim’in sözlük ve terim anlamını yazınız?
Sözlükte “düzene koymak toplamak” demektir. Terim olarak ise “peygamberimize gönderilen ve evrensel mesajlar içeren ilahi bir kitaptır”.
12.Meal’in sözlük ve kavram anlamını söyleyiniz?
Sözlükte “anlam, ortaya çıkan şey, sonuç demektir” kavram olarak ise “Kuran’ın kısa açıklamalarla başka dile tercüme edilmesidir.”
13.Kuran’da meallerin farklı yorumlamasının sebepleri nelerdir?(3 madde)
—kuran kelimelerinin bazen başka bir dilde karşılığı olmayabilir
—Çevirmenlerin ifade ve anlam güçleri meallere ifade farklılıkları olarak yansır.
—Kullanılan dil, sosyal, kültürel yapı bakış açılarındaki değişmeler meallere yansır.
14.bir kişinin Kuran-ı Kerim’i yorumlaması için ne gibi özelliklere sahip olması gerekir?(4 madde)
—dinde samimi davranması gerekir.
—hadis ve sünnetleri bilmesi gerekir.
—pozitif bilimleri bilmeleri gerekir.
—ayetlerin iniş sebebini bilmesi gerekir.
15.Kuran-ı Kerim kişinin ..................ve..................... şekillendirir.
Cevap: kişiliğini ve kimliğini
16.Kuran ayetlerinin iniş sebebine .................ve Kuran-ı açıklayıp yorumlayan bilim dalına ................ denir.
Cevap:Sebeb-i nüzul, tefsir
17.Kuran’ı kısa açıklamalarla bir başka dile çevirmeye..............ve anlamı herkesçe bilinen ayetlere ................. denir.
Cevap: Meal, muhkem ayet
18.Kuran-ı kerim peygamberimizin en büyük mucizesidir. ( )
Cevap: doğru
19.Hak nedir?
Kişinin lehine olan hukuken korunan yetki demektir.
20.özgürlük ne demektir?
Bir kimsenin başkalarına ve kendisine zarar vermeden istediğini yapabilmesidir.
21.doğuştan kazanılan haklara 5 örnek veriniz?
İnanç hakkı, ibadet hakkı, eğitim hakkı, yaşam hakkı, eğitim hakkı
22.Yetim hakkı doğuştan kazanılan bir haktır. ( )
Cevap: yanlış
23.hak ve özgürlüklerin en önemlisi hangisidir?
Yaşama hakkı
24.yaşama hakkıyla ilgili bir ayet söyleyiniz?
“kendinizi öldürmeyin”(nisa suresi 29. ayet)
25.”kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın”(bakara 195) ayeti hangi hakla ilgilidir?
Sağlık hakkı
26.düşünce özgürlüğü bilgiye ulaşmayı ve düşünceyi insanlara ulaştırmayı içerir. ( )
Cevap: doğru
27.Hak ve özgürlüklerin ihlalinde kişi nereye başvurmalıdır?
Mahkemeye, emniyet kuvvetlerine, dilekçe ile siyasi yollara
28.hak ve özgürlükleri kullanımını engelleyen alışkanlıklar nelerdir?(4 tane )
İçki, sigara, uyuşturucu, kumar
29.içki uyuşturucu kumar ve sigara dışında hak ve özgürlüklerimizi engelleyen davranışlar nelerdir?(5 madde)
Alay etmek, iftira, yalancılık, ikiyüzlülük, cimrilik
30.adam kayırmak ve rüşvet almak hak ve özgürlüklerimizi engelleyen davranışlardandır ( )
Cevap: doğru
31.Kuran-ı Kerime göre adaletin dayanağı ve ölçüsü ..................tir?
Cevap:hakkaniyet
32.kul haklarından en önemlisi.................hakkıdır.
Cevap: yaşama
33.hukukun üstün kılınmasında etkili olabilecek evrensel hukuk kurallarından 4 tanesini yazınız
İyi niyet. Sözünde durmak. Hakların kötüye kullanılmaması
Kesin hükme saygı
34.iftira dinimizin yasakladığı davranışlardan değildir ( )
Cevap: yanlış
35.devlete karşı olan görevlerimizden 4 tanesini yazınız?
Vergi vermek, yasalara uymak, askerlik yapmak,seçimlere katılıp oy kullanmak
36.Kuran-ı Kerimde Allah’tan en çok korkanların ..................... olduğu vurgulanmaktadır
Cevap:âlimler
37.Suffe denir.Bilgi veriniz?
Peygamberimiz hicret sırasında bir mescid yapıyor bu mescide Mescid-i Nebi denir. Bu caminin bitişiğindeki odalara suffe denir tefsir,siyer,fıkıh,hadis dersleri verilir.
38.küttab nedir. Bilgi veriniz?
İlköğretim düzeyinde eğitim veren medreselere denir. Tefsir, fıkıh, hadis dersleri veriliyordu.
39.yüksek öğrenim alanında kurulan ilk medrese hangisidir?
Beytü-l Hikme
40.İslam dünyasında ilk olarak Türklerin kurduğu büyük medrese hangisidir?
Nizamiye medresesi
41.Osmanlılar döneminde ilk medrese nerede, kim tarafından kurulmuştur adı nedir?
Bursa’da Orhangazi tarafından kurulmuş adı Orhan gazi medresesidir.
42.tefsir nedir. Bu alanda ün yapmış iki kişiyi yazınız?
Kuran-ı açıklayıp yorumlayan bilim dalıdır. Bunu yapan kişilere müfessir denir.Elmalılı Hamdi Yazır, taberi
43.”küttüb-i sitte” diye adlandırılan altı kitaptan 4’ünü ve yazarlarını yazınız?
Nesai-sünen
Ebu Davut-sünen
İbn mace-sünen
Buhari-sahihi buhari
44.akaid ve kelam hakkında bilgi veriniz?
İslam dininin inanç esaslarını ayet ve hadisler ışığında açıklayan bilim dalıdır. Nesefî ve İzmirli İsmail Hakkı bu alanda önemli eserler vermiştir.
45.siyer hakkında bilgi veriniz?
Peygamberimizin hayatını savaşlarını mucizelerini anlatan bilim dalıdır. İbni hişiam ve ibni ishak bu alanda ün yapmıştır.
46.kitabü’ş şifa .....................nın bir eseridir.
Cevap:ibni sina
47.ibni sina tıp alanında ün yapmıştır. ( )
Cevap doğru
48.serahsi küttüb-i sitte adındaki altı kitaptan birini yazmıştır. ( )
Cevap:yanlış
49.kuranda verilen bilgilerden 4 tanesini yazınız?
Doğru inanç
Ahiret ile ilgili bilgiler
Sosyal hayatla ilgili bilgiler
Davranışlarımızla ilgili bilgiler
50.dini bilgileri bize ulaştıran birinci kaynak....................dir
Cevap ;Kuran-ı Kerim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://ogrenciyiz.catsboard.com
derya_23
ER
ER


Mesaj Sayısı : 31
Points : 0
Kayıt tarihi : 18/10/07

MesajKonu: Geri: din soruları   Cuma Ocak 25, 2008 11:04 am

saol ortakk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Admin
BİNBAŞI
BİNBAŞI
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1026
Yaş : 27
Nerden : diyarbakır
İş/Hobiler : çalış
Lakap : liseli
Points : 69
Kayıt tarihi : 05/10/07

MesajKonu: Geri: din soruları   Cuma Ocak 25, 2008 7:48 pm

rica ederim ortak
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://ogrenciyiz.catsboard.com
 
din soruları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
::::::::::::::: :: ÖĞRENCİ FORMU :: DERSLER :: din kültürü-
Buraya geçin: