:::::::::::::::
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

:::::::::::::::

SiTeMiZe Hoooş GeLDiNiZ LüTFeN '''''üYe oLuNuZ''''''
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 su gücünün kültüre etkisi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
BİNBAŞI
BİNBAŞI
Admin


Erkek
Mesaj Sayısı : 1026
Yaş : 33
Nerden : diyarbakır
İş/Hobiler : çalış
Lakap : liseli
Points : 69
Kayıt tarihi : 05/10/07

su gücünün kültüre etkisi Empty
MesajKonu: su gücünün kültüre etkisi   su gücünün kültüre etkisi Icon_minitimeCuma Ekim 05, 2007 6:32 pm

SU GÜCÜNÜN KÜLTÜRE ETKİSİ
YEMEK KÜLTÜRÜ YÖNÜNDEN SU GÜCÜNÜN KÜLTÜRE ETKİSİ
Türkiye’de balık en çok Karadeniz’de bulunur ve bu yüzden Karadeniz mutfağı balık yönünden zengindir. Balık yönünden mutfağı zengin olduğu için Karadeniz bölgesi balık yemekleri yönünden de zengindir.Karadeniz balık yemeklerinde adeta Türk kültürünü temsil etmektedir buraya gelen turistler bu yemekleri tanıyıp ülkelerinde geliştirirler ve Türk kültürüne katkıda bulunurlar ayrıca Türk yemekleri için gelenler Türk ekonomisine de katkıda bulunurlar. Ama Türkiye balıkçılık konusunda Avrupa ve doğu ülkeleri kadar zengin değildir. Örneğin Hindistan Japonya gibi. Japonya okyanusa kıyısı olduğu için balık ve balık yemekleri bakımından zengindirler.olumsuz yönden bakarsak biz balığa bakmadan hemen pişirir yeriz ama bunların içinden bir tanesi nadir görünen bir tür balık olursa hem Türk kültürü hem Türk ekonomisi bakından zengindir.


KARADENİZ KAYIKLARI YÖNÜNDEN SU GÜCÜNÜN ETKİSİ
Gemi inşaatı Tekniği, öğretimi ve eğitiminden mahrum kalmış ustalar ve kalfalar, babadan kalma el takımları ve basit kalıplarla, büyük zorluklar içinde büyük emek sarf ederek, ağaçları balta ve ayak keseri ile yontarak ,Türk kıyı nakliyatının önemli kısmını alan bu tekneler meydana çıkarmışlardır. Hırçın Karadeniz’e ve sert doğa koşullarına cevap veren, Karadeniz insanının zekasının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır Taka’lar.Yıllarca alternatifinin olmayışı onu Karadeniz’in sembolü haline getirmiştir. Taka , Karadeniz’in günlük hayatında her zaman ihtiyaç duyulan,hizmetine baş vurulan,el altında olması gereken bir araç olmuştur.düğünlere taka ile gidilir, hastası olan, doktoru, doğumu olan ebeyi getirmek için takayı yollardı.haftada bir, sahil köylerinden,kasaba pazarlarına yolcu ve yük taşırdı.ve takalar sonra Karadeniz kültürü içinde yer almıştır.
GÖL SUYU YÖNÜNDEN SU GÜCÜNÜN ETKİSİ
Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göldür. Alanı 353 km²'dir. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye'nin 5. Büyük gölüdür.
Akşehir Gölü son yıllarda civar köylerdeki kimi işletmelerin gerek tarımsal sulama amaçlı kuyu açmaları ve gerekse gölü besleyen derelerin kurumalarından ötürü kuruma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu yüzden gölün alanı ciddi şekilde azalmıştır.Şu an çöl görünümündedir.İlgisizlikten dolayı bu hale gelmiştir.Akşehir gölü neden birinci resimdeki gibi olmadı ki hep öyle kalabilirdi öyle kalsaydı Türk kültürü açısından önemli bir yer tutardı.
Bir başka örnekle tuz gölü Türkiye için önemli bir yer kaplar çünkü suyu tuzludur ve türk sularını bir özelliğidir.
Ya da Aral gölü Türkiye için önemli bir göldü ama Sovyetlerin o suyu gereksiz kullandığı için kurumuştur.
MAĞARALARIN SU GÜCÜ YÖNÜNDEN TÜRK KÜLTÜRÜNE ETKİSİ
Deniz kenarlarında şelale suyunun değdiği yerde suyun kayayı eritmesi sonucunda bazı mağaralar oluşur. Bunlar Türk kültürünün oluşmasında etkilidir. Çünkü bu mağaraları araştırmak için birçok yabancı kişiler yâda turistler gelmektedir bunları tanırlar ve tanıtırlar ama bunların zararları da vardır. Örneğin o su deniz suyundan biraz alarak denizin dibine atar ve yavaş orası çölleşmeye başlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ogrenciyiz.catsboard.com
 
su gücünün kültüre etkisi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
::::::::::::::: :: ÖĞRENCİ FORMU :: DERSLER :: cografya-
Buraya geçin: